Loading...
Oedeemtherapie2018-04-15T09:15:40+00:00

Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een therapie waarbij door manuele lymfedrainage Vodder ophopingen van vocht in het lichaam worden behandeld. Deze ophopingen kunnen ontstaan door een verstoring in de aan- en afvoer van het vocht.

Verschillende vormen van Oedeem

  • Lymfoedeem : Als gevolg van dat er lymfeklieren zijn verwijderd door een operatie of door bijvoorbeeld bestraling.
  • Veneus oedeem : Als gevolg van een operatie aan de bloedvaten, spataderen of een trombosebeen.
  • Lipoedeem : Verstoring in de vetverdeling in het lichaam.
  • Traumatisch oedeem : Als gevolg van een ongeval.
  • Secundair oedeem : na operaties in het algemeen.

Manuele Lymfedrainage

Dit is een zachte massagetechniek waarbij er wordt gewerkt om de transportcapaciteit van het lymfestelsel te verhogen. De lymfe wordt op deze manier manueel weggeduwd naar een ander gedeelte van het lichaam waar de lymfevaten niet verstoord zijn in de aan- en afvoer van het vocht.

Compressietherapie

Een aantal vormen van oedeem kunnen worden behandeld door middel van druk uit te oefenen op het te behandelen lichaamsgebied. Dit gebeurt door middel van het zwachtelen van bijvoorbeeld een arm of been. Indien nodig kunt u worden doorverwezen om steunkousen te laten aanmeten.

Lymftaping

Deze tape zorgt dat door lifting van de huid de circulatie van het lymfevocht wordt bevorderd. Deze wordt toegepast als extra ondersteuning van de manuele lymfedrainage Vodder. Ook kan de tape worden toegepast bij zwelling na een operatie of bv. enkelverzwikking.

Oefentherapie

Er worden hierbij oefeningen gegeven die het lymfestelsel stimuleren en de zogenoemde ‘spierpomp’ activeren. Door deze spierpomp wordt het vocht als het ware aangezogen naar een andere gedeelte van het lichaam.